Blood Diamond (2006)
Film
Burgeroorlog, kindsoldaten en diamantensmokkel. In Blood Diamond krijgen we een hoop ellende te zien: afgehakte armen (long sleeve or short sleeve?), gedrogeerde kinderen en ontelbaar veel doden. Maar ook het charmante gezicht van Leonardo DiCaprio, al is zijn rol in deze film iets minder charmant. Blood Diamond is een aanklacht tegen iedereen die in Afrika verdient aan diamantensmokkel en de bloederige slavenhandel die daarbij komt kijken. Die delicate kwestie is door regisseur Edward Zwick en scenarioschrijver Charles Leavitt vertaald naar een geromantiseerd verhaal.
Sneaky smokkelaar
Als de eenvoudige visser Solomon Vandy in Sierra Leone wordt gevangengenomen door de rebellen van de Revolutionary United Front (RUF), raakt hij gescheiden van zijn vrouw en drie kinderen. Hij wordt tewerkgesteld in een diamantmijn en vindt daar een joekel van een diamant. Solomon slaagt erin om de waardevolle steen te verstoppen, al lukt dat niet helemaal ongemerkt. Het gerucht over de verstopte diamant bereikt ook de sneaky smokkelaar Danny Archer (DiCaprio). Hij legt contact met Solomon in de hoop de slag van zijn leven te slaan.
De twee kunnen de diamant niet zomaar even ophalen, want in Sierra Leone woedt een grimmige burgeroorlog. Door zich voor te doen als journalisten hoopt Archer door de strijdende linies te geraken. Hiervoor roept hij de hulp in van Maddy Bowen, die daadwerkelijk journalist is. De drie sluiten een stilzwijgend pact: Solomon moet zijn gezin terugkrijgen, Archer wil de diamant en Maddy een onthullend verhaal over machtige personen die aan de diamantensmokkel verdienen. Maar ook het journalistenkonvooi komt onder vuur te liggen. Krijgt ieder wat hij wil?
Freetown
Aan spanning geen gebrek in deze film. Het verhaal is een opeenstapeling van hachelijke momenten. Ronduit spectaculair is de passage waarin Archer en Solomon proberen te ontsnappen uit Freetown, de hoofdstad die op dat moment wordt ingenomen door de rebellen. Aangrijpend is het moment waarop Solomon zijn zoon Dia terugziet. De jongen is compleet gehersenspoeld door de RUF en weet niet beter dan dat hij soldaat is. Het sterke spel van zowel DiCaprio als Djimon Hounsou (Solomon) is ook een pluspunt.
Toch valt er ook wel wat aan te merken op Blood Diamond. Bepaalde verhaallijnen worden nogal ongeloofwaardig aan elkaar geknoopt. Bijvoorbeeld de manier waarop Archer het gerucht over de diamant opvangt. Of dat het gezelschap gewoon zomaar per helikopter naar Guinee wordt vervoerd om te kijken of Solomons gezin daar in een vluchtelingenkamp verblijft. Vanwaar die voorkeursbehandeling terwijl miljoenen anderen hun familie kwijt zijn? Ik vroeg me tijdens het kijken ook af of dat ene steentje het allemaal waard is. Misschien wel, want er staat twee miljoen dollar op het spel.
Meer dan gemiddeld
Aan het einde van de film wordt verwezen naar het Kimberley Process uit 2002, het samenwerkingsverband waarbinnen is afgesproken bloeddiamanten te weren van de markt en te voorkomen dat rebellengroepen op die manier hun strijd financieren. Dan besef je weer dat dit ietwat overdreven verhaal berust op waargebeurde feiten. Dat maakt het toch wel indrukwekkend. Na wikken en wegen houd ik qua eindoordeel op drie sterren. Blood Diamond is absoluut een meer dan gemiddelde film, maar het spektakel kan voor mij niet helemaal verhullen dat het verhaal hier en daar rammelt.
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
The Missing (serie)
Rafiki (film)