Designated Survivor (2016)
Serie
Wie de serie 24 fanatiek heeft gevolgd kan acteur Kiefer Sutherland waarschijnlijk moeilijk los zien van het personage Jack Bauer. Ik in ieder geval niet. Bij het kijken van Designated Survivor was ik daardoor vooral de eerste afleveringen veel aan het vergelijken. Sutherland – tevens regisseur van deze serie – speelt dit keer Tom Kirkman. Bepaalde acteertrekjes (het wegkijken tijdens moeilijke momenten bijvoorbeeld) zijn vrijwel identiek. Aard van het beestje, zullen we maar zeggen.
Tegen wil en dank
Gelukkig zijn er ook verschillen. De belangrijkste: in 24 strijdt Jack Bauer in veel gevallen aan de zijde van de president van Amerika; in Designated Survivor ís hij de president. Weliswaar tegen wil en dank, maar toch. De zogenoemde Designated Survivor is een persoon van de Amerikaanse regering die wordt geïsoleerd op momenten dat die regering als geheel bij elkaar komt. Mocht er dan een catastrofe plaatsvinden, dan is er in ieder geval één overlevende die de leiding kan overnemen.

Dat overkomt Kirkman nadat het Capitool door een aanslag is weggevaagd, inclusief de complete regering. Van het ene op het andere moment is hij de president van Amerika. Nadat de eerste emoties tot bedaren zijn gekomen, stuit Kirkman op veel weerstand. Hij is tenslotte niet gekozen, maar bij toeval op die plek terechtgekomen. Bovendien lekt al snel uit dat hij eigenlijk op de nominatie stond om op een zijspoor te belanden. Een lichtgewicht dus die het land moet leiden.
Overdreven Amerikaans
In dit eerste seizoen zien we hoe Kirkman de rol van president probeert in te vullen. Hij neemt een onafhankelijke positie in en hoopt op die manier het diep getroffen land weer te verenigen. Om hem heen worden echter politieke spelletjes gespeeld, zijn gezin komt onder vuur te liggen en, last but nog least, moeten de verantwoordelijken voor de aanslag worden opgespoord.
De invalshoek – nobody wordt president – is origineel, maar verder heeft Designated Survivor ook wat minpuntjes die – daar is de vergelijking weer – voor mij ook van toepassing waren op 24. Het is allemaal enorm overdreven Amerikaans en het seizoen telt net even te veel afleveringen. Wie daar mee kan leven, moet deze serie zeker gaan kijken. Want net als bij 24 word je ook getrakteerd op doordachte scenario’s, verrassende wendingen en goede acteurs. Onder wie Natascha McElhone (The Devil’s Own, The Truman Show, Californication) als presidentsvrouw.

DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
Homeland (serie)
Seven Seconds (serie)