Liebes Kind (2023)
Serie
Als in een afgelegen gebied een persoon wordt aangereden door een automobilist, blijkt het slachtoffer een ontvoerde vrouw te zijn. Is dit de al jarenlang vermiste Lena Beck? Het meisje Hannah, dat ook op de plaats van het ongeval wordt aangetroffen, beweert van wel. De ouders van Lena hebben in het ziekenhuis echter weinig tijd nodig voor een teleurstellende conclusie: dit is hun dochter niet. Des te opvallender is het dat ze in Hannah wél direct hun kleindochter herkennen. Maar wie is dan de verongelukte vrouw? En leeft Lena nog? Het begin van de miniserie (6 afleveringen) Liebes Kind roept veel vragen op.
Braaf geweest
De politie staat voor een groot mysterie. Niet in de laatste plaats doordat Hannah bijzonder gedrag vertoont. Bij een ontmoeting met een volwassene steekt ze haar handen vooruit om te laten zien dat ze schoon zijn. Bovendien benadrukt ze steeds dat ze braaf is geweest en alles goed heeft gedaan. Ze vertelt ook dat ze een broertje heeft, Jonathan. Voor rechercheur Aida Kurt heeft het prioriteit om ook dit jongetje snel te vinden. Want hoewel Hannah liefkozend over ‘papa’ praat, is toch wel duidelijk dat de vrouw en de kinderen gevangen werden gehouden.
Liebes Kind is een mooi gelaagd verhaal. Centraal staat de oplossing van het mysterie en het opsporen van de ontvoerder. Daarnaast gaat het over geïndoctrineerde kinderen, die niet beter weten dan wat ze jarenlang geleerd hebben op een oppervlak van enkele vierkante meter. En over het trauma dat je als ontvoerde vrouw oploopt in een dergelijke setting. De Lena die Lena niet is, moet proberen haar leven weer op te bouwen. En wat te denken van de ouders van Lena? De dag waarvan ze hoopten dat-ie ooit zou komen – namelijk: nieuws over hun vermiste dochter – pakt uiteindelijk heel anders uit.
Deprimerend
Via flashbacks zien we regelmatig scènes van het ‘gezinsleven’ tijdens de gevangenschap, waarbij de ontvoerder steeds buiten beeld blijft. Ook dan is te zien dat Hannah – naar ik veronderstel het Liebes Kind uit de titel – het de normaalste zaak van de wereld vindt dat ze zo leven. Erg deprimerend allemaal. Diverse personages zijn getekend voor het leven. Zo iemand is bijvoorbeeld ook Gerd Bühling. Deze rechercheur was een bekende van Lena en onderzocht jarenlang haar verdwijning. Met het nieuws dat ze misschien is gevonden, komt het verleden ook voor hem weer naar boven.
Als je Liebes Kind kijkt, is het wellicht moeilijk voor te stellen dat deze miniserie is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De ontvoering van de Oostenrijkse Natascha Kampusch vormde de inspiratiebron voor een roman en nu dus ook een verfilming daarvan. Kampusch was acht jaar vermist en wist toen aan haar ontvoerder te ontsnappen. De zaak kreeg veel media-aandacht en Kampusch schreef zelf twee boeken over haar gevangenschap. In haar geval waren er overigens geen kinderen betrokken. Dat deel van het verhaal is bedacht door Romy Hausmann, schrijver van de roman Liebeskind (Nederlandse titel: Dag en nacht).
Onderscheidend
In het fictieve verhaal wordt toegewerkt naar een verrassende ontknoping. Ik ga hier natuurlijk niet te veel verklappen, maar het draait om méér dan alleen de ontmaskering van de ontvoerder. En dát maakt Liebes Kind onderscheidend ten opzichte van soortgelijke series. Ik heb er in ieder geval gefascineerd naar zitten kijken. Een van de betere producties die ik de laatste tijd heb gezien. Met name het beeld van Lena, Hannah en Jonathan met vooruitgestoken handen, blijft waarschijnlijk nog wel een tijdje op mijn netvlies staan.
Gezien op: Netflix
Goede serie. Leuke review om te lezen.