Snowpiercer (2020)
Serie
Zou de mensheid een nieuwe ijstijd overleven? In de serie Snowpiercer gebeurt het. Althans, een deel van de mensheid overleeft. The great Mr. Wilford heeft een trein gebouwd van maar liefst 1001 wagons, genaamd Snowpiercer. Aan boord zijn naast de noodzakelijke verwarming ook landbouw, vee en vertier. Zolang de trein met een zekere snelheid doordendert, wordt er genoeg energie opgewekt om het nieuwe ecosysteem draaiende te houden. Snowpiercer rijdt al zeven jaar de aarde rond, maar zo mooi als het allemaal klinkt is het in werkelijkheid niet.
De Staartjes
In de trein heerst een strikte hiërarchie. De rijken hebben een ticket gekocht en reizen eerste klasse. Dat betekent uiteraard dat zij beschikken over de beste voorzieningen. Deze bevinden zich voorin de trein. Verder naar achteren worden de omstandigheden steeds een stukje minder. Achterin leven de armen, De Staartjes. Ze zitten opgepakt op elkaar en hebben nauwelijks iets te eten. Aan het begin van de serie blijkt dat zij het zat zijn. Onder aanvoering van Andre Layton bereiden ze een opstand voor.
Maar dan gebeurt er iets onverwachts. Layton wordt naar het voorste deel van de trein gehaald. De leiding van Snowpiercer wil dat hij als voormalig detective helpt een moord op te lossen. In eerste instantie lijkt die ontwikkeling de plannen voor een revolutie in de war te schoppen, maar het biedt Layton ook een uitgelezen kans om de voorzijde van de trein te verkennen. Hij ontdekt onder meer dat Melanie Cavill, die namens Mr. Wilford de touwtjes strak in handen heeft, een hoop te verbergen heeft. Bijvoorbeeld dat ze lastige passagiers laat verdwijnen in zogenoemde Laden. Weldoener Wilford zelf houdt zich opvallend afzijdig.
Ondergang dreigt
De serie is gebaseerd op het Franse stripboek Le Transperceneige (De IJstrein) uit 1982. Het verhaal werd in 2013 al eens verfilmd onder de naam Snowpiercer door Bong Joon-ho. De Zuid-Koreaanse regisseur – die onlangs nog een hit scoorde met de film Parasite – is ook betrokken bij deze serie. Het eerste seizoen telt 10 afleveringen. Aan het einde van deze reeks is de situatie in de trein heel anders dan in het begin, maar is de revolutie daarmee geslaagd? De ondergang voor Snowpiercer dreigt. Al vond ik de cliffhanger naar het tweede seizoen niet bijzonder sterk.
Het idee van een rijdende trein die als een moderne Ark van Noach de ijstijd trotseert, blijft fantastisch. De hiërarchische indeling in verschillende klassen is een mooie metafoor voor de wereld zoals we die nu kennen. Die basis sprak mij wel aan. Meer moeite had ik met de mix van humor en horror waarmee de serie is gelardeerd. De humor komt name tot uiting in de karakters, of beter gezegd karikaturen. Ze zijn waarschijnlijk grappig bedoeld, maar ik vond ze hier en daar eerder bespottelijk. Hetzelfde geldt voor het moment waarop het ineens heel bloederig wordt in de trein.
Noah
Dat ik een beetje een dubbel gevoel overhoud aan deze serie, ligt overigens niet aan de cast. Daveed Diggs doet het op zich prima als Layton. De ster van de show is voor mij echter Jennifer Connelly als Melanie Cavill, misschien juist wel omdat haar rol niet enorm over the top is. Grappig feitje is dat Connelly eerder aan de zijde van Russell Crowe speelde in de film Noah, inderdaad over de welbekende ark. Zelf zag ik Connelly onlangs toevallig nog aan het werk in Blood Diamond. Ook Mike O’Mally als ‘politiechef’ Roche kon mij wel bekoren.
Echt boeiend vond ik dit eerste seizoen van Snowpiercer niet. Waarschijnlijk omdat er verhaaltechnisch gezien niet enorm veel gebeurt en het ook geen groots spektakel is. De serie blijft daardoor voor mij een beetje hangen in de categorie ‘wel aardig’.
De serie Snowpiercer is te zien op Netflix.
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
I Am Mother (film)
Snowpiercer seizoen 2 (serie)