Deepwater Horizon (2016)
Film
Elf doden en de grootste olieramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Op dit incident uit 2010 is de film Deepwater Horizon gebaseerd. Op het gelijknamige booreiland in de Golf van Mexico gaat het goed mis. Naderhand blijken menselijke fouten de oorzaak van de ramp. Economisch gewin ging boven veiligheid. Vanwege flink opgelopen vertraging wordt het niet zo nauw genomen met de noodzakelijke tests. De gevolgen zijn groot: naast de doden en gewonden gaat het boorplatform verloren en stroomt er miljoenen liters olie de zee in.
Explosies en vuur
De film is een reconstructie van het gebeurde, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor technicus Mike Williams. Waar veel medewerkers zichzelf in veiligheid proberen te brengen, biedt hij hulp aan anderen en redt daardoor diverse levens. De rol van Williams wordt gespeeld door Mark Wahlberg. Met verder onder anderen Kurt Russell, John Malkovich en Kate Hudson werden grote namen gestrikt voor deze film. Russell en Malkovich staan tegenover elkaar als respectievelijk Jimmy Harrell, leidinggevende namens platformeigenaar Transocean, en Donald Vidrine van oliemaatschappij BP.
Toch zijn het niet de hoofdrolspelers die de film maken. Het draait vooral om de spectaculaire beelden van het ongeluk. Veel explosies en vuur als gevolg van verkeerde keuzes; zo zou je Deepwater Horizon in één zin kunnen samenvatten. Daar is een vleugje Amerikaans drama rondom Mike Williams aan toegevoegd. Voordat we per helikopter worden meegenomen naar het boorplatform, maken we eerst kennis met het gezin Williams. Desondanks blijven alle personages erg oppervlakkig. Het draait voornamelijk om hun rol tijdens de fatale gebeurtenissen.
Schuld
Echt spannend vond ik deze film niet. Zoals wel vaker het geval is bij reconstructies van rampen, weet je van tevoren wat er in grote lijnen gaat gebeuren. Daar vormt Deepwater Horizon geen uitzondering op. Het meest interessante vond ik eigenlijk de tests die worden uitgevoerd voorafgaand aan het ongeluk. Je ziet welke afwegingen worden gemaakt, waarbij de schuld nadrukkelijk in de schoenen wordt geschoven van BP. Terecht overigens, want het bedrijf heeft nadien miljarden dollars schadevergoeding moeten betalen. Verder is het nog wel even spannend wie van de hoofdrolspelers het er levend vanaf zullen brengen.
De film eindigt overigens kort na de ramp, als de overlevenden in veiligheid zijn gebracht. De grote milieuramp die het gevolg was van de weglekkende olie en de rechtszaken die zijn gevoerd, worden verder buiten beschouwing gelaten. Daarmee is de verfilming van dit drama voornamelijk een eerbetoon aan de dodelijke slachtoffers. Ondanks die eenvoud is dit beslist een indrukwekkende en boeiende film. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat mijn verwachtingen op basis van de sterrencast niet helemaal worden waargemaakt.
Gezien op: Netflix
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
Final Destination 2 (film)
There Will Be Blood (film)