Borgen (2010)
Serie
Wat onderscheidt een goede van een uitstekende serie? Wellicht dat je ‘m zonder problemen nog een keer kunt kijken en opnieuw wordt vermaakt? In dat geval is Borgen een uitstekende serie. Het nieuws dat Netflix de rechten van deze Deense serie heeft gekocht en van plan is om een vierde seizoen te maken, zette mij ertoe aan de dvd’s uit de kast te pakken. Ik heb opnieuw genoten van dit politieke drama. De scenario’s zitten goed in elkaar en de hoofdpersonages worden gespeeld door een aantal uitstekende acteurs.
Onverwachte winnaar
In seizoen 1 maakt Denemarken zich op voor landelijke verkiezingen. Doordat de zittende premier Lars Hesselboe tijdens de campagneperiode onverwacht onder druk komt te staan, ontstaat een soort machtsvacuüm. Uit het niets wordt de Middenpartij van Birgitte Nyborg de onverwachte winnaar van de verkiezingen. Hoewel haar partij niet de grootste is, mag ze premier worden in een regering die leunt op een minimale meerderheid in het parlement. Ineens is de vrolijke en sympathieke Birgitte een van de belangrijkste personen van Denemarken.
Haar onverwachte politieke carrière vormt het startsein van een roerige periode voor de kersverse premier. Birgitte is geen doorgewinterde politica en wordt door haar collega’s voortdurend op de proef gesteld. Daar bovenop krijgt ze enkele moeilijke dossiers en schandalen voor haar kiezen. De meerderheid van slechts enkele zetels zorgt ervoor dat ze voortdurend moet schipperen om haar regering overeind te houden. De politieke druk die op haar schouders rust, heeft bovendien invloed op haar thuissituatie. Haar man Philip krijgt er steeds meer moeite mee dat hij zijn eigen carrière in de ijskast moet zetten.
Burcht
Borgen – de titel Burcht slaat op het regeringsgebouw in Kopenhagen – gaat dus met name over politiek. Maar ook de rol van de media komt uitgebreid aan bod, terwijl we zien hoe het politieke werk van invloed is op de privélevens van de hoofdrolspelers. Die combinatie werkt erg goed en zorgt voor welkome afwisseling. In principe staat elk van de tien afleveringen redelijk op zichzelf, maar waar het werkelijk om gaat zijn de ontwikkelingen die op de achtergrond spelen. Aan het einde van dit seizoen is Birgitte verandert in een totaal ander persoon. Er is weinig meer over van het beeld uit de eerste afleveringen van de vrolijke, naïeve vrouw die op haar fiets naar werk komt.
Het succes van Borgen is in eerste instantie toe te schrijven aan Adam Price, die de serie bedacht. Onlangs maakte hij voor Netflix ook de Noorse serie Ragnarok, die ik – hoewel totaal iets anders – ook erg goed vond. Maar qua beeldvorming is Borgen toch vooral Birgitte. Haar personage wordt uitstekend neergezet door Sidse Babett Knudsen. Daarnaast speelt Pilou Asbæk een voorname rol als Kasper Juul, de gewiekste spindoctor van Birgitte. Verder zijn er veel acteurs te zien die eerder ook meespeelden in The Killing, nog zo’n Deense hitserie. Mikael Birkkjær bijvoorbeeld, die Philip speelt, en Søren Malling, de chef bij het journaal van TV1.
Authentiek
Voor liefhebbers van drama en strategie is Borgen een absolute aanrader. Veel beter dan dit heb ik in ieder geval niet gezien. Misschien dat House Of Cards vergelijkbaar is, maar die serie moet ik nog steeds kijken… Ik zie ook wel raakvlakken met Designated Survivor – nobody wordt vanuit het niets politiek leider – al vond ik die Amerikaanse serie soms wat overdreven. Borgen is meer authentiek en ingetogen, zoals we dat kennen van heel veel Scandinavische series. Wat dat betreft ben ik erg benieuwd naar het aangekondigde vierde seizoen onder de vleugels van Netflix.
Hej skat! Kijk ook enorm uit naar seizoen 4!