Maid (2021)
Serie
Moeder en dochter gespeeld door moeder en dochter. Dat is, buiten de prima verhaallijn, toch wel de kers op de taart in de serie Maid. Andie MacDowell speelde in filmklassiekers als Groundhog Day (1993) en Four Weddings and a Funeral (1994). Dochter Margaret, die haar vaders achternaam Qually draagt, lijkt in haar voetsporen te treden. Het grappige is dat de makers van Maid eerst Margaret benaderden voor de hoofdrol in de serie en dat zij opperde om haar eigen moeder als één van de tegenspelers te krijgen. Aldus geschiedde. Met als gevolg een succesvolle samenwerking.
Nergens terecht
Maid draait om de jonge Alex (Margaret Qually), die besluit om samen met dochtertje Maddy haar gewelddadige vriend Sean te verlaten. Er is echter één groot probleem: Alex kan eigenlijk nergens terecht. Haar moeder Paula (Andie MacDowell) is behoorlijk gestoord en met vader Hank heeft ze al heel lang geen contact meer. De hulpinstanties kunnen Alex eigenlijk niet helpen. Ze heeft geen huisadres én geen werk. Omdat ze nauwelijks bewijs heeft van misbruik door Sean, komt ze ook al niet in aanmerking voor blijvende crisisopvang.
Om uit het dal omhoog te klimmen, besluit Alex slecht betaald schoonmaakwerk te gaan doen. Ze heeft tijdelijk onderdak gevonden en kan de financiële eindjes met moeite aan elkaar knopen. Maar telkens als ze haar leven weer een klein beetje op de rit lijkt te krijgen, gaat er wel weer iets mis. Ze krijgt bijvoorbeeld een auto-ongeluk, waardoor ze zo’n beetje haar enige bezit kwijt is. Tot overmaat van ramp probeert Sean de voogdij over Maddy te verkrijgen. Als jonge moeder heeft ze in de meeste gevallen geen idee wat haar overkomt.
Emotioneel misbruik
Het is vooral schrijnend dat jonge vrouwen zoals Alex in een vrij uitzichtloze situatie belanden. Vanwege wet- en regelgeving (in de VS) worden ze aan hun lot overgelaten. Omdat ze niet fysiek is mishandeld, moet Alex proberen te bewijzen dat ze emotioneel is misbruikt. Hoe doe je dat? Bovendien is het nogal naïef om huis en haard te verlaten zonder enig plan. Het kost Alex dan ook best wat moeite om geloofwaardig over te komen. Daar komt bij dat Sean in de basis helemaal geen onsympathieke jongen is. Zijn grootste probleem is alcohol. Nadat Alex en Maddy hem hebben verlaten, lijkt hij zijn leven serieus te willen beteren.
Die complexe situatie maakt dat Maid méér is dan de klassieke ‘mishandelde vrouw probeert weg te komen bij rotzak’. Op de keuzes die Alex zelf maakt, valt soms best het een en ander aan te merken. Daardoor blijft het verhaal interessant en zijn de 10 afleveringen zeker niet te lang. Het helpt ook dat de nodige humor ervoor zorgt dat het niet een enorm deprimerend geheel wordt. Naast bizarre avonturen tijdens het schoonmaakwerk, zorgt met name moeder Paula voor een komische noot. In het begin wekte zij bij mij vooral irritatie op, maar gaandeweg kreeg ik steeds meer sympathie voor dit personage dat eigenlijk nog tragischer is dan hoofdpersoon Alex.
Het zit in de genen
Andie MacDowell levert dan ook een puike prestatie door de hysterische Paula in al haar puurheid neer te zetten. Dat het acteertalent blijkbaar in de genen zit, bewijst dochter Margaret. Zij slaagt er uitstekend in om zowel de dramatische als de humoristische kant van Alex te laten zien. Naast haar moeder heeft ze overigens ook een uitstekende tegenspeler met Nick Robinson als Sean. Voor mij was ook de advocate van Alex een bekend gezicht; Mozhan Marnò speelde eerder in The Blacklist en House of Cards. Nóg een leuk weetje: actrice Margot Robbie (The Wolf of Wall Street, Suicide Squad) behoorde tot het productieteam van deze serie.
Ik heb me prima vermaakt met Maid. Ik ben deze serie gaan kijken, omdat ik veel lovende kritieken voorbij zag komen op social media. Soms valt het dan alsnog tegen, maar in dit geval werden mijn verwachtingen waargemaakt. In diverse opzichten – verhaal, acteerprestaties, originaliteit – is Maid een kwaliteitsserie.
Maid is te zien op Netflix.
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
Unorthodox (serie)
Fatma (serie)