Ragnarok seizoen 2 (2021)
Serie
De Noorse serie Ragnarok vormde voor mij één van de positieve verrassingen in 2020. De combinatie van fantasy en Nordic Noir beviel mij wel. Vaak zijn verhalen over superhelden erg over the top, maar in Ragnarok is dat niet het geval. Als hoofdpersoon Magne niet de krachten van de god Thor zou hebben en de machtige familie Jutul niet zou afstammen van (bijna) onsterfelijke reuzen, had dit evengoed een prima dramaserie geweest. Net als seizoen 1 telt Ragnarok seizoen 2 opnieuw zes afleveringen. Aan het einde zijn we qua rode draad niet heel veel opgeschoten, maar zijn we wel getrakteerd op een aantal verrassende wendingen.
Mjölnir
In seizoen 1 zagen we hoe Magne na zijn komst naar het dorpje Edda ineens over bovennatuurlijke krachten bleek te beschikken. Blijkbaar was het zijn lot om als een moderne versie van Thor de strijd aan te gaan met de Jutuls. Deze familie heerst over Edda. De fabriek die hen welvaart oplevert, zorgt echter ook voor milieuvervuiling. De Jutuls worden wat dat betreft van twee kanten bestookt: de bewoners van Edda komen in opstand én Magne beseft meer en meer hoe hij zijn krachten moet inzetten.
Seizoen 2 draait grotendeels om de hamer Mjölnir. Want wat is Thor zonder zijn bliksemhamer? Die moet Magne dus ook hebben. Hij kan wel wat hulp gebruiken en die krijgt hij dan ook. Wie een beetje bekend is met de Noordse mythologie zal naast Thor de entree herkennen van een aantal andere goden. Er staan personages op met de kenmerken van Odin, Freyja en Loki. Zo ontstaat een bijzonder clubje superhelden. Het is allemaal voorspel in wat zou moeten eindigen in Ragnarok, de eindstrijd tussen goden en reuzen. Zover komt het ook in dit tweede seizoen nog niet.
Laurits en Fjor
In mijn recensie over het eerste seizoen schreef ik dat met name David Stakston als Magne de show steelt. In seizoen 2 stappen wat mij betreft nog twee personages nadrukkelijk op de voorgrond: Laurits en Fjor. Laurits was in eerste instantie vooral het irritante broertje van Magne. Nu is zijn rol groter als een jongen die worstelt met zijn identiteit. Daarmee past het personage Laurits naadloos in deze tijd waarin thema’s als geslacht en geaardheid in alle openheid worden besproken. Ook Fjor voert een innerlijke strijd. Door zijn liefde voor Gry transformeert hij van een typische reus in een zachtaardige jongen. De vraag is of hij dat kan volhouden of dat zijn oerkrachten toch te sterk blijken.
Met iets meer buitenaardse elementen kruipt Ragnarok in mijn beleving toe naar een serie als Stranger Things. Geen overdreven glamour, een beetje old school special effects, een aantal heerlijk kneuterige personages (Magne’s en Laurits’ moeder Turid) en een gezonde dosis humor; ik houd er wel van. Eenmaal geobsedeerd door de Noordse mythologie wil Magne daar ook wel een werkstuk over maken voor school. Hij komt echter niet veel verder dan het beschrijven van de dingen die al bekend zijn. ‘Waarom vertaal je die mythes niet naar een verhaal dat zich in ónze tijd afspeelt?’, vraagt een docent zich af. En dát is precies wat de serie Ragnarok is.
Lees ook mijn recensie over Ragnarok seizoen 1.
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
Stranger Things (serie)
Ragnarok seizoen 3 (serie)