American Nightmare (2024)
Documentaire
Als slachtoffer van een misdrijf hoop je natuurlijk dat de politie erin slaagt om de dader(s) te pakken. Dan kom je toch behoorlijk van een koude kermis thuis wanneer tijdens de verhoren blijkt dat jijzelf als verdachte wordt gezien… Is dit een vergezocht stukje fictie? Neen. Voor Denise Huskins en Aaron Quinn werd dit scenario werkelijkheid toen zij in 2015 slachtoffer werden van inbraak plus ontvoering. De documentaireserie American Nightmare vormt een terugblik op deze bizarre gebeurtenis.
Bijzonder verhaal
Als Aaron 911 heeft gebeld met de mededeling dat zijn vriendin Denise is ontvoerd, vertelt hij op het plaatselijke politiebureau van Vallejo een bijzonder verhaal. Een inbreker heeft het stel in hun slaap overvallen en vastgebonden, waarna Denise is meegenomen en Aaron alleen achterbleef. De ontvoerder zou daarbij ook hebben gezegd dat niet Denise, maar Aaron’s ex-vriendin Andrea eigenlijk het doelwit was. Wat de politie vooral opvalt, is dat Aaron de ontvoering pas uren later heeft gemeld. Zijn verklaring is dat hij was gedrogeerd en dat hij in geen geval de politie mocht bellen. Daarnaast vindt de politie het ook vreemd dat de ontvoerder nog geen losgeld heeft geëist.
Er wordt serieus rekening mee gehouden dat er helemaal geen ontvoering heeft plaatsgevonden, maar dat Aaron zelf zijn vriendin heeft laten verdwijnen. Dat perspectief kan de prullenbak in als Denise ineens wordt vrijgelaten. De verklaringen die zij vervolgens aflegt, komen vrij nauwkeurig overeen met die van Aaron. De politie staat voor een raadsel en hetzelfde geldt voor de FBI. De conclusie van de onderzoekers: de twee hebben het verhaal verzonnen en met hun hoax kostbaar overheidsgeld verspild. De zaak wordt vergeleken met de film Gone Girl met hoofdrollen voor Ben Affleck en Rosamund Pike, die een jaar eerder in de bioscopen draaide. Aaron en Denise zouden dat verhaal hebben nagebootst.
Tunnelvisie
Uiteindelijk zitten de onderzoekers er hopeloos naast. Dat blijkt als er een man wordt opgepakt, die ook aan het incident met Aaron en Denise kan worden gelinkt. Dan vallen alle puzzelstukjes alsnog in elkaar. Daarmee is deze zaak een schoolvoorbeeld van tunnelvisie bij de onderzoekers. Ze waren er zo van overtuigd dat ze door Aaron en Denise in de maling werden genomen, dat ze niet heel veel verder meer keken. Het stel, dat destijds openlijk aan de schandpaal werd genageld als the real Gone Girl, mag bijna 10 jaar later hun kant van het verhaal vertellen in deze Netflix-documentaire van 3 afleveringen.
Het moet gezegd: American Nightmare is een terugblik op een intrigerend verhaal. Allereerst is er natuurlijk de dubbele nachtmerrie voor Aaron en Denise. Naast het hachelijke avontuur dat ze beleefden, werden ze ook nog eens breed neergezet als leugenaars. Daarnaast wordt uiteraard focus gelegd op het politiefalen. Oude beelden – uit de media, maar óók uit de verhoorkamers – worden gecombineerd met nieuwe interviews, voornamelijk met Aaron, Denise en betrokkenen rondom hen. De falende onderzoekers werkten niet mee aan deze documentaire.
Pratende mensen
Met 3 afleveringen en een totale speeltijd van ruim 2 uur is de lengte wat mij betreft precies goed. Er verschijnen namelijk vooral pratende mensen in beeld, waardoor saaiheid op de loer ligt. De titel American Nightmare vind ik persoonlijk niet heel sterk (klinkt een beetje als een slechte horrorfilm). Het valt overigens wel te prijzen dat van deze documentaire geen enorm sensatieverhaal is gemaakt. Ik dacht in eerste instantie wel dat Aaron en Denise in de actuele interviews werden gespeeld door acteurs, omdat ze ten opzichte van de beelden van 2015 best zijn veranderd. Maar ze zijn het toch echt zelf.
Moet je deze documentaire per se hebben gezien? Mwoah. Nogmaals: het is best een intrigerend verhaal, waarbij vooral de flaters van de onderzoekers het echt wel verdienen om aan de kaak te worden gesteld. Zeker ook omdat in het naschrift blijkt dat hun slechte optreden nauwelijks consequenties heeft gehad. Maar ik vond het verder ook weer niet ontzettend spraakmakend.
Gezien op: Netflix
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
The Jeffrey Dahmer Tapes (documentaire)
Unbelievable (serie)