Unbelievable (2019)
Serie
Als detective Karen Duvall hoort over een verkrachtingszaak die wel heel erg lijkt op die waar zij zelf aan werkt, gaat ze maar eens buurten bij collega Grace Rasmussen. Na extra speurwerk komen nog veel meer overeenkomstige zaken boven tafel. Alles wijst op een serieverkrachter, die tot dan toe onder de radar wist te blijven door zijn slachtoffers steeds in een ander politiedistrict te zoeken. Bovendien laat hij nauwelijks sporen na op de plaatsen delict. Duvall en Rasmussen vermoeden daardoor dat ze weleens te maken kunnen hebben met een collega-politieagent. Kunnen ze de zaak oplossen voordat er meer slachtoffers worden gemaakt?
Ongelooflijk toeval
Unbelievable is gebaseerd op waargebeurde feiten. In 2015 wonnen de journalisten Ken Armstrong en T. Christian Miller de Pulitzer-prijs voor hun publicatie An Unbelievable Story of Rape over dezelfde zaak. Deze achtdelige miniserie is niet zozeer spannend, maar meer een reconstructie van wat echt is gebeurd. De nadruk ligt op het feit dat het ongelooflijk is dat deze zaak pas door toevalligheden aan het licht kwam. Het is een aanklacht tegen de gebrekkige administratie en communicatie van de verschillende politiedistricten. Had detective Duvall niet bij toeval gehoord over een vergelijkbare zaak als de hare, dan was wellicht nooit iemand op het idee gekomen dat er een serieverkrachter actief was.
Extra delicaat aan deze zaak is dat één van de slachtoffers, de jonge Marie Adler, door haar ondervragers zodanig onder druk wordt gezet dat ze haar aanvankelijke verklaring intrekt. Ze wordt daarna aangeklaagd voor het doen van een valse aangifte en tot overmaat van ramp komt haar identiteit op straat te liggen. Haar toch al niet zo stabiele leven valt nog verder in duigen. Ook die gebeurtenissen zijn bijna te ongelooflijk om waar te zijn, maar Marie Adler bestaat echt.
Impact
Dat we de gebeurtenissen zowel vanuit het perspectief van het duo Duvall/Rasmussen als Marie meemaken, geeft Unbelievable de dynamiek die ervoor zorgt dat deze ruim zes uur durende serie niet te langdradig wordt. In het begin ligt saaiheid even op de loer als tot tweemaal toe vrij gedetailleerd uit de doeken wordt gedaan welk aangifteproces slachtoffers moeten ondergaan. Al krijg je daardoor wel een goed beeld van de impact die dat heeft, nog los van de verkrachting zelf. Je snapt ook nog beter waarom Duvall en Rasmussen zich vastbijten in de zaak.
De twee detectives worden gespeeld door twee uitstekende acteurs. Toni Collette speelde rond de eeuwwisseling onder meer in The Sixth Sense, Shaft, Changing Lanes en About A Boy. En daarna in nog veel meer films. Als de nukkige en horkerige detective Rasmussen is zij een mooie tegenhanger van de christelijke en bedachtzame Duvall, gespeeld door Merritt Wever. Een actrice met een minder indrukwekkend CV, maar wel met een bijzonder eigen acteerstijl: ze heeft een beetje een dromerig voorkomen.
Meer politiefalen?
Misschien ten overvloede: Unbelievable gaat echt om de inhoud. Verwacht geen snelle en spannende scènes, het ongelooflijke verhaal staat centraal. De serie is bijna een beetje vintage gefilmd, in de stijl van Law & Order. Er wordt beweerd dat er al plannen zijn voor een tweede seizoen, met een andere zaak waarin politiefalen centraal staat. Is hier sprake van een trend? Netflix liet recent namelijk ook When They See Us maken. Ook al zo’n serie die enorm goed wordt bekeken en beoordeeld.
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
The Missing S1 (serie)
Karppi (serie)