Lupin (2021)
Serie
‘Heb je Lupin nou al gezien?’ De afgelopen maanden werd deze vraag me een aantal keer gesteld. De Franse serie was begin dit jaar een hype, maar het kwam er niet van om eraan te beginnen. Misschien schoof ik het voor me uit omdat het eerste seizoen slechts vijf afleveringen telt en ik al had gelezen dat er sprake is van een open einde? Kon ik dan niet beter wachten tot het vervolg ook uit was? Uiteindelijk belandde ik toch op een moment waarop ik zoekende was naar een nieuwe serie en de keuze alsnog op Lupin viel.
Gentleman-oplichter
Lupin is toch vooral Omar Sy, die internationaal doorbrak met zijn rol in de film Intouchables. Hij speelt Assane Diop, een meesterlijke dief die zich laat inspireren door het boekenpersonage Arsène Lupin. Dat betekent dat hij weliswaar een oplichter is, maar wel een gentleman-oplichter. Eentje die opereert met stijl. Op die manier weet hij op slinkse wijze een halsketting uit het Louvre te stelen dat een fortuin waard is. Om het geld is het Assane echter niet te doen. Juist deze ketting speelde een belangrijke rol bij de dood van zijn vader Babakar.
Met de diefstal hoopt Assane meer te weten te komen over wat er 25 jaar geleden is gebeurd. Hij is ervan overtuigd dat zijn vader erin is geluisd door de familie Pellegrini. Vader Babakar was bij hen in dienst en zou de halsketting toen hebben gestolen. Assane krijgt met zijn slimme trucs diverse aanwijzingen boven tafel, maar de machtige Hubert Pellegrini laat zich niet zomaar in de hoek drukken. Waar Assane in het begin nog jager is, wordt hij steeds meer een prooi. Naast Hubert Pellegrini komt ook de politie hem op het spoor. Er is namelijk een rechercheur die al snel de link heeft gelegd tussen die slimme, onbekende dief en het boekenpersonage Lupin.
Korrel zout
Ik moet zeggen dat ik wel even moest wennen aan de stijl van deze serie. De onwaarschijnlijkheden stapelen zich namelijk op. Dat begint al bij de diefstal in het Louvre, waarbij de handlangers van Assane zich wel heel simpel toegang verschaffen. Of neem de scène waarbij Assane iemand wil ondervragen die in de gevangenis zit. Met een paar simpele trucjes zorgt hij ervoor dat hij zelf in de gevangenis belandt en daar ook weer uit komt. Lupin is een serie in de stijl van de filmreeks Ocean’s Eleven. Je moet het allemaal met een flinke korrel zout nemen, maar dat deed ik in het begin dus niet meteen.
Het arsenaal aan sluwe plannen en listen vormt de pijler onder deze serie. Of hij nu ergens moet binnendringen of juist moet ontsnappen, telkens weer heeft Assane een pasklaar plan waarmee hij iedereen op het verkeerde been zet. Tel daarbij op zijn charmante persoonlijkheid en je hebt een personage om van te houden. Dat neemt echter niet weg dat het verhaal niet al te veel diepgang heeft. Assane probeert de familie Pellegrini uit de tent te lokken om zo de onderste steen boven te krijgen over de dood van zijn vader. En achter die geschiedenis gaat geen heel ingewikkeld verhaal schuil, zo lijkt het.
Eeuw geleden
Ik ga dus niet onverminderd mee in de hype die kort na de verschijning van Lupin ontstond. Ja, het ís een grappige serie met goed bedachte trucages. Maar er zijn wel degelijk minpunten. Naast het dunne verhaal begonnen de vele flashbacks me op een gegeven moment een beetje tegen te staan. Die naar 25 jaar eerder zijn functioneel voor het verhaal. We krijgen echter ook beelden uit het verleden te zien die weinig toevoegen en de vaart uit de serie halen. En de obsessie van Assane voor Arsène Lupin – en hoe hij deze probeert over te brengen op zijn eigen zoon Raoul – vond ik erg overdreven. Overigens is het wel grappig dat dat de boeken die Maurice Leblanc een eeuw geleden schreef, via deze serie weer tot leven komen.
De eerste vijf afleveringen eindigen met twee aardige cliffhangers. Toch ben ik niet overtuigd dat het vervolg mijn verwachtingen helemaal gaat waarmaken. Is het verhaal gewoonweg niet te dun om over tien, of misschien nog wel meer afleveringen, uit te smeren? We zullen zien. Mocht het tegenvallen, dan is het nog altijd genieten van de charmes en trucjes van Assane. Want Omar Sy maakt de verwachtingen in ieder geval wél waar met zijn goede acteerwerk.
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
Analyze This (film)
Lupin seizoen 2 (serie)