Outlaw King (2018)
Film
In een recensie over Outlaw King is een vergelijking met cultfilm Braveheart (1995) onvermijdelijk. Beide films gaan over de Schotse opstand tegen de Engelse koning Edward I. Waar in Braveheart het historische personage William Wallace centraal staat, is dat in Outlaw King de opstandeling die het stokje van Wallace overneemt: Robert the Bruce.
Muiterij
Dat de Engelsen de macht in Schotland hebben gegrepen is voor koning Edward I niet genoeg. Na onderwerping komt ook vernedering. Hoewel de Schotten hun nieuwe koning trouw zweren, kan een opstand daardoor niet uitblijven. Dat uitgerekend Robert the Bruce de muiterij leidt, ligt gevoelig. The Bruce – die zich met hulp van de katholieke kerk al snel koning van Schotland noemt – is getrouwd met Edwards peetdochter Elizabeth.

Aanvankelijk wil het niet vlotten met de opstand van The Bruce. Na de nederlaag van William Wallace zijn er weinig Schotten die geloof hebben in een overwinning tegen de oppermachtige Engelsen. Op zeker moment heeft The Bruce nog slechts tientallen krijgers over. Met wat kleine succesjes komt alsnog de ommekeer. Edward I en zijn zoon Edward II zien zich genoodzaakt om toch weer naar Schotland af te reizen. Gaan ze de Schotten opnieuw een kopje kleiner maken?
Weinig spanning
Hoe belangrijk verhaalopbouw en karakterontwikkeling zijn, besef je vaak pas als het daaraan ontbreekt. Outlaw King is hiervan een voorbeeld. Deze film is meer een opeenstapeling van gebeurtenissen dan dat je als kijker in het verhaal wordt meegenomen. In ongeveer driekwart van de speeltijd wordt weinig verwachting en daarmee spanning opgewekt. Het tegenstrijdige is dat aan het slot juist weer te veel verwachting wordt prijsgegeven. Doordat de strategie van de Schotten al voor de beslissende slag uit de doeken wordt gedaan, is het einde voorspelbaar.
Het gemis aan spanning wordt helaas niet goedgemaakt door sterke karakters. Waar Mel Gibson in Braveheart gestalte mocht geven aan een charismatische clanleider, is Robert the Bruce in Outlaw King een type vriendelijke buurman. Daar kan hoofdrolspeler Chris Pine verder niet veel aan doen. Hij doet zijn ding, zonder echt op te vallen. Het enige karakter met smoel is James Douglas (gespeeld door Aaron Taylor-Johnson), een clanleider die niet alleen zijn land maar ook zijn naam is afgepakt.
120 miljoen
Misschien is het niet helemaal eerlijk om Outlaw King te vergelijken met een cultfilm als Braveheart. Aan de andere kant: dat is natuurlijk wel wat je krijgt als je een film maakt over ongeveer hetzelfde stukje geschiedenis. Bovendien trok Netflix naar verluid 120 miljoen dollar uit om Outlaw King te maken. De beelden in Schotland zijn mooi en de veldslag aan het einde behoorlijk spectaculair, maar verder vond ik dit een tegenvallende film. Een tikkeltje saai en zouteloos. Maar zoals ik vaker zeg: oordeel vooral zelf.

Gezien op: Netflix
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
Vikings (serie)
Medieval (film)