The Hunger Games (2012)
Film
Met wereldwijd meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren is The Hunger Games-boekenreeks van schrijver Suzanne Collins een doorslaand succes. Inmiddels zijn alle drie de delen óók verfilmd. Met Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci, Donald Sutherland en zelfs Lenny Kravitz werden voor de eerste film direct grote namen gestrikt. Voor Jennifer Lawrence en Josh Hutcherson droeg hun rol in The Hunger Games bij aan hun doorbraak. Deze eerste film leverde in de bioscopen het negenvoudige op van wat de kosten waren. Een kaskraker dus.
Demonstratie van macht
In een toekomstige wereld worden twaalf arme districten geregeerd door The Capitol, waar rijkdom in overvloed is. Dictator Coriolanus Snow (Donald Sutherland) regeert met harde hand. Hem is er alles aan gelegen om rebellie vanuit de districten te voorkomen. Als demonstatie van zijn macht organiseert The Capitol jaarlijks The Hunger Games. Uit elk van de twaalf districten worden bij loting een jongen en een meisje tussen de 12 en 18 jaar aangewezen, die in een televisieshow een strijd op leven en dood moeten aangaan. Slechts één van de deelnemers kan het strijdperk levend verlaten.
We volgen Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence), een jongedame die heel handig is met pijl en boog. Als haar jongere zusje Primrose wordt geselecteerd voor The Hunger Games, neemt Katniss vrijwillig haar plaats in. Uit haar district wordt ze gekoppeld aan Peeta Mellark (Josh Hutcherson). Samen worden ze voorbereid op de bikkelharde strijd, waarbij Haymitch Abernathy (Woody Harrelson) fungeert als hun coach. Uit andere districten komen beter getrainde vechters, maar Katniss en Peeta zijn al snel populair bij het publiek én sponsors. Dat laatste betekent dat ze tijdens de strijd op extraatjes kunnen rekenen. Is het genoeg om te overleven?
Format werkt
Deze film (ik heb de boeken niet gelezen) deed mij denken aan The Running Man met Arnold Schwarzenegger. Ook daarin is sprake van een televisieshow waarin een menselijke jacht centraal staat. Het is een format dat uitstekend werkt. In The Hunger Games zien we voorafgaand aan ‘het spel’ hoe de kandidaten worden geselecteerd, voorbereid en gepresenteerd aan het publiek. Dat laatste is uiteraard voorzien van de nodige showbizzglamour. Tijdens de strijd kan de spelleider naar eigen inzicht elementen toevoegen om het spektakel te bevorderen. Het mag natuurlijk niet saai worden!
Dat is deze film dan ook niet. Naast de opzet van het spel is het vooral interessant om te zien welke strategie de deelnemers kiezen. Met wie werk je samen? En wat betekent dat dan voor het verdere verloop van de strijd? Er kan er immers maar één de winnaar zijn. Katniss raakt al snel geïsoleerd omdat tegenstanders haar gevaarlijk vinden vanwege haar populariteit bij het publiek. De sterke en stoere strijder Cato lijkt de gedoodverfde winnaar. Kan Katniss hem weerstaan? En wat kan ze van Peeta verwachten?
Alles klopt
Voor wie de boeken heeft gelezen is het slot van de film niet verrassend, maar voor mij was dit dus wel het geval. Ik moet zeggen: eigenlijk klopt alles wel aan dit eerste deel van The Hunger Games. Het verhaal zit goed in elkaar, de opbouw is prima te volgen, het is spannend en spectaculair, met uitstekende acteurs. Jennifer Lawrence steelt de show, Woody Harrelson heeft een rol die hem op het lijf is geschreven en het is leuk om rockzanger Lenny Kravitz zijn opwachting te zien maken als (mode)ontwerper Cinna. Fans van de serie Vikings zullen ongetwijfeld ook Alexander Ludwig herkennen, die de rol van Cato voor zijn rekening neemt.
Gezien op: Netflix
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
The Heroic Legend Of Arslan (serie)
47 Ronin (film)