The Sinner seizoen 2 (2018)
Serie
En toen had het personage Harry Ambrose ineens zijn eigen serie. Na het succes van het als miniserie gelanceerde The Sinner – gebaseerd op een boek van de Duitse schrijfster Petra Hammesfahr – besloten de makers meer seizoenen te maken. Dat hadden compleet nieuwe verhalen kunnen worden, maar detective Ambrose mocht blijven. Een goede keuze, want dit personage vormde voor mij een van de hoogtepunten uit het eerste seizoen. Ook in The Sinner seizoen 2 schittert Bill Pullman als de ietwat onnavolgbare detective, die zich het lot aantrekt van overduidelijk schuldige moordenaars.
Sekte
In seizoen 2 reist Ambrose af naar het plaatsje Keller. Op verzoek van agente Heather Novack assisteert hij in een vreemde zaak, waarbij de 13-jarige Julian twee volwassenen heeft vermoord. Net als in het geval van Cora Tannetti in seizoen 1, is het ook nu volstrekt onduidelijk waarom de jongen dit heeft gedaan. Het raadsel wordt nog groter als de twee doden niet de ouders van Julian blijken te zijn, zoals in eerste instantie werd aangenomen. Wat is hun relatie dan wel en wat deed het drietal in het motel waarin het drama zich afspeelde?

Het spoor leidt naar de besloten gemeenschap Mosswood, een sekte die slecht bekendstaat bij de overige bewoners van Keller. Dat is vooral slikken voor agent Novack, die haar beste vriendin Marin ooit zag vertrekken naar Mosswood en sindsdien niets meer van haar hoorde. Het politieonderzoek haalt meer oude wonden open. Julian blijkt het lijdend voorwerp in een geschiedenis waarvan hij zelf totaal geen weet heeft. En dan is er nog het verleden van Ambrose zelf. Hij is opgegroeid in Keller en zijn tijdelijke terugkeer levert flashbacks op van de kleine Harry als middelpunt van een persoonlijk drama. Het vormt deels de verklaring waarom hij zo is begaan met het lot van Julian.
Psychologische strijd
Net als in seizoen 1 krijgen we in The Sinner seizoen 2 een patroon voorgeschoteld waarbij voortdurend wordt geschakeld tussen heden en verleden. Een belangrijke rol is weggelegd voor Vera Walker, de leider van Mosswood. In eerste instantie staan zij en Ambrose lijnrecht tegenover elkaar, maar beiden snappen ook dat ze in het belang van Julian maar beter kunnen samenwerken. Het levert een interessante psychologische strijd op tussen de twee. Dat is mede te danken aan het sterke spel van Carrie Coon als Vera. Grappig weetje is dat zij al eerder samenspeelde met Tracy Letts (Heathers vader Jack) in een Broadway-reproductie van het bekende toneelstuk Who’s Afraid of Virginia Woolf?.
De sterke cast en het intrigerende verhaal maken ook dit tweede seizoen van The Sinner heerlijk om naar te kijken. Dan doel ik met name op het hele Mosswood-mysterie en de rol die Julian daarin speelt. De slagboom naar de besloten gemeenschap opent de toegang naar een compleet andere en bizarre wereld. Jammer is alleen wel dat heden en verleden wat gekunsteld in elkaar zijn gevlochten. Het was voor mij bijvoorbeeld niet heel moeilijk te voorspellen dat Heathers verdwenen vriendin Marin nog wel eens een rol kon gaan spelen. Het slot vond ik zelfs ietwat teleurstellend, want ondanks alle ontwikkelingen komt er geen duidelijke verklaring voor hetgeen waar dit verhaal mee begon: de door Julian gepleegde dubbele moord.
De waarheid
The Sinner seizoen 2 scoort bij mij een dikke voldoende. Wat mij vooral aanspreekt in deze serie, is dat het format iets anders biedt dan het overige aanbod aan detectives. Door in te zoomen op de waarom-vraag worden personages als vanzelf goed uitgediept. Je hebt medelijden met de wereldvreemde Julian en je begint zelfs sympathie te krijgen voor de autoritaire Vera. En dan is er natuurlijk nog good old Harry, die ondanks zijn politie-badge optreedt als een soort onafhankelijke mediator op zoek naar de waarheid áchter de waarheid. Ik ben fan.

Lees ook mijn recensie over The Sinner seizoen 1.
DIT IS MISSCHIEN OOK IETS VOOR JOU
Safe (serie)
The Sinner seizoen 3 (serie)